מדינת ישראל באמצעות הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה במשרד הכלכלה (להלן : הרשות להשקעות) פועלת לקידום הצמיחה בכלכלת ישראל באמצעות חלוקת תמריצים (מענקים ו/או הטבות מס) בצורה מושכלת שמטרתם העלאת פריון העבודה, סיוע ביצירת מקומות עבודה איכותיים ע"י הקמה ופיתוח מפעלים בתחום התעשייה והשירותים, עידוד העסקת עובדים וקידום חדשנות בתעשייה ובעסקים בקרב חברות עסקיות בענפי התעשייה, השירותים והמסחר, תוך מתן דגש לפיתוח הפריפריה.
מסלולי הסיוע באמצעות מענקים של הרשות להשקעות
- מסלולי סיוע להשקעות הון,
- מסלולי סיוע להעלאת הפריון בתעשייה ו/או הטמעת טכנולוגיות ייצור מתקדמות בתעשייה,
- מסלולי סיוע לעידוד התעסוקה,
- מסלולי סיוע לעידוד כלכלה ירוקה,
- מסלול סיוע לעידוד הפקות סרטים וסדרות זרות בישראל,
לצורך הגשת בקשה לסיוע במסלולים אלה נדרשים בד"כ להכין תכנית עסקית כחלק מהמסמכים הנדרשים להגשת הבקשה.
להלן הסברים מתומצתים לחלק ממסלולי הסיוע של הרשות להשקעות :
מסלול מפעל מאושר
מסלול זה מקנה מעמד של "מפעל מאושר" לתוכניות ההשקעה ברכוש קבוע (ציוד ומבנים) שאישרה מנהלת הרשות להשקעות.
המסלול מיועד למפעל העומד בתנאים הבאים :
- "מפעל תעשייתי" בהתאם להגדרתו בסעיף 51 לחוק עידוד השקעות הון,
- מיקום המפעל באזור פיתוח א', כהגדרתו בתוספת השנייה לחוק עידוד השקעות הון,
- "המפעל בר תחרות" כהגדרתו בחוק עידוד השקעות הון, העומד באחד משני התנאים שלהלן:
- הכנסות ממכירות המפעל ליצוא, בשיעור של %25 לפחות, המיוחסות לחלק המפעל שנוסף בשל ההרחבה, או הכנסות היצוא מכלל מכירות המפעל בשיעור של %25 לפחות, לפי בחירת המפעל.
- פעילות המפעל מתמקדת בתחום ביו טכנולוגיה או ננו טכנולוגיה וניתן על כך אישור מאת רשות החדשנות.
המענק :
- שיעור המענק הוא %20 מסך ההשקעות המאושרות הכלולות בתוכנית שאושרה לתאגיד. %65 מכלל המענק המאושר ישולמו לפי ביצוע תשומות ההשקעה המאושרת בפועל, ויתרת המענק תשולם לאחר הגשת דוח הביצוע הסופי ובדיקתו המקצועית המלאה, המאשרת כי החברה עמדה בתנאי הסף וביעדי התוכנית המאושרת.
- מפעלים הממוקמים בנגב, בשדרות וביישובי עוטף עזה ומפעלים ברשויות מקומיות ובאזורי תעשייה במחוז הצפון, המסווגים לאשכול פריפריאליות 1 עד 4 על פי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – יהיו זכאים למענק נוסף בשיעור של עד %10 מסך ההשקעה המזכה במענק. זאת, בכפוף לתנאים הקבועים ב"נוהל לקביעת שיעור המענק למפעלים בנגב, בשדרות, ביישובי עוטף עזה ובצפון באשכול פריפריאלי 4-1 למפעל שבקשתו אושרה מיום 2017/1/1 ,"ולאחר סיום תוכנית ההשקעות והוצאת אישור ביצוע סופי לתוכנית.
מתווים "מפיתוח לייצור" ו- "מפעל תעשייתי ראשוני"
מטרת מתווים אלה :
- לעודד חברות, המפתחות ו/או מטמיעות (על ידי רכש) קניין רוחני, טכנולוגיות ייצור ומוצרים חדשניים ומתקדמים להקים מפעל תעשייתי בישראל.
- לעודד חברות, שפיתחו מוצר חדשני ונדרשות לעמוד ברגולציות בינלאומיות, כדי שבכפוף לאישור הרגולציה – יעבור המפעל לייצור חרושתי.
קהל היעד :
- מתווה "מפיתוח לייצור" מיועד לחברות בענפי תעשייה וסטארט-אפים של טכנולוגיה עילית או בענפי תעשייה של טכנולוגיה מעורבת-עילית, לפי הגדרת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אשר נמצאות בתהליך מתקדם או לאחר סיום התהליך של פיתוח מוצר פורץ דרך שפיתוחו אושר ברשות להשקעות.
- מתווה "מפעל תעשייתי ראשוני" מיועד למפעל תעשייתי ולחברות סטארט-אפ שכבר פיתחו מוצר בתחום חדשני אך עדיין לא הוגדרו כחרושתיות. נדרש כי הייצור הלא חרושתי יהיה מיועד לאישור רגולטורי )רישוי) של המוצר. זאת, כדי שבסוף המתווה ובכפוף לאישור הרגולציה, יעבור המפעל לייצור חרושתי.
המענק :
- מענק של %20 מסך ההשקעה שאושרה בתוכנית בהתאם לחוק.
- מפעלים הממוקמים בנגב, בשדרות וביישובי עוטף עזה ומפעלים ברשויות מקומיות ובאזורי תעשייה במחוז הצפון, המסווגים לאשכול פריפריאליות 1 עד 4 על פי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – יהיו זכאים למענק נוסף בשיעור של עד %10 מסך ההשקעה המזכה במענק. זאת, בכפוף לתנאים הקבועים ב"נוהל לקביעת שיעור המענק למפעלים בנגב, בשדרות, ביישובי עוטף עזה ובצפון באשכול פריפריאלי 4-1 למפעל שבקשתו אושרה מיום 2017/1/1 ,"ולאחר סיום תוכנית ההשקעות והוצאת אישור ביצוע סופי לתוכנית.
מסלול להטמעת טכנולוגיות ייצור מתקדם בתעשייה
מסלול זה כולל 2 תתי מסלולים :
תת מסלול א' המיועד להשקעות עד 2 מיליון ₪,
תת מסלול ב' המיועד להשקעות מעל 2 מיליון ₪ ועד 10 מיליון ₪,
שני המסלולים מיועדים לתאגידים המעוניינים להטמיע טכנולוגיות ייצור מתקדם או לשדרג לטכנולוגיות ייצור מתקדם במפעל, בתאגיד או בקו ייצור (קיים או חדש) במפעל בתאגיד. כמו כן, יש בטכנולוגיות אלה להשיג את מדדי התוצאה שבחר המפעל בהתאם לרשימת מדדי התוצאה בהוראה. ובלבד שעיקר עיסוקם של המפעלים נמנה על אחד מענפי התעשייה השונים, שנקבעו בהוראה המלאה שמפורסמת באתר האינטרנט של הרשות להשקעות.
קהל היעד :
- מפעלי תעשייה בכל רחבי הארץ.
- הפעילות הייצורית היא באחד מענפי התעשייה השונים בסדר C וענף משנה 3830 בסדר E בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתחומים המפורטים בהוראה.
- למפעל יש ניסיון של חמש שנים בפעילות באחד מענפי התעשייה הנ"ל.
- הפעילות הייצורית אינה עומדת בתנאי החוק לעידוד השקעות הון לעניין מסלול מענקים ואין למפעל שהגיש את בקשת הסיוע כתב אישור בתוקף במסלול מענקים או בקשה תלויה ועומדת לפי חוק עידוד השקעות הון.
- למבקש הסיוע בין 5-250 עובדים בתחום הפעילות נשואת הבקשה.
- הכנסות המפעל בישראל בשנה הקלנדרית שקדמה למועד הגשת הבקשה, או ממוצע הכנסותיו בישראל בשלוש השנים הקלנדריות שקדמו למועד הגשת הבקשה – לא עלו על 200 מיליון שקלים.
- מבקש הסיוע הגיש את תוכנית העבודה כהגדרתה בהוראה כחלק מהבקשה לסיוע במסלול כדלקמן:
- עבור תת מסלול א': מבקש הסיוע הגיש תוכנית עבודה הכוללת לפחות שני מדדי תוצאה כמפורט בהוראה.
- עבור תת מסלול ב': מבקש הסיוע הגיש תוכנית עבודה הכוללת מדד חובה שהינו העלאת ערך מוסף למשרה או לשעה בממוצע %5 לפחות, ובנוסף לפחות שני מדדי תוצאה כמפורט בהוראה.
המענק : שיעור הסיוע הינו עד %30 מהתוכנית המאושרת, ובנוסף ניתן סיוע בגין עלות הכנת התוכנית וליווי לאורך כל חיי התוכנית על ידי יועץ מלווה כמפורט בהוראה.
מסלולי סיוע לעידוד התעסוקה
מסלול קליטת עובדים נוספים ששיעור השתתפותם בשוק העבודה בישראל נמוך – הוראת מנכ"ל 17.4
מטרת המסלול : מסלול זה נועד לסייע בקליטת עובדים ששיעור השתתפותם בשוק העבודה בישראל נמוך, קרי: החברה החרדית; החברה הערבית – לרבות דרוזים, בדואים וצ'רקסים; עובדים עם מוגבלות והורים יחידים.
אזורי הסיוע : מסלול זה מאפשר השתתפות למעסיקים מכל הארץ והוא כולל 2 תתי מסלולים –
- מסלול לעסקים מאזורי עדיפות ירושלים,
- מסלול לעסקים מכל הארץ.
קהל היעד \ תנאי סף :
- הסיוע יינתן לחברות שעיסוקן העיקרי הוא באחד מענפי התעשייה (סדר (C או באחד מענפי השירותים המפורטים בהוראה.
- לפחות %75 מהעובדים החדשים יועסקו בתחום הענפים המאושרים. מינימום העסקה: שלוש משרות.
המענק :
במסגרת התוכנית קיימים מסלולי משנה לבחירת המעסיק בהתאם למיקום מבקש הסיוע. תנאי כל מסלול מפורטים בהוראה. ההשתתפות תהיה בשיעור של בין %20 ל-%25 מתוך עלות שכרו של העובד ועד לתקרה של 16,000 שקלים לתקופה של 24 חודשים.
חשוב לדעת :
- הסיוע ניתן על בסיס הקצאה תחרותית.
- מי שמתחייב להעסיק גברים חרדים, נשים ערביות או עובדים עם מוגבלות מקבל שיעור סיוע מוגדל.
תוכנית שכר גבוה – הוראת מנכ"ל 18.4
מטרת המסלול : מטרת מסלול זה היא לעודד העסקה איכותית בשכר גבוה באזורי עדיפות לאומית ובירושלים. המסלול נועד לסייע בקליטת עובדים נוספים בעסקים בישראל ולעודד השקעות במשק, תוך מתן דגש על הגדלת שיעור הצמיחה באזורי עדיפות לאומית וירושלים ועל יצירת משרות בשכר גבוה באזורים אלה. התוכנית מסייעת למשקיעים המעוניינים להקים ולהרחיב מיזמים לאזורים אלה. הקמת מיזמים באזורים אלה משפיעה מאוד על יצירת מרכזי תעסוקה איכותיים ועל פעילות כלכלית בסביבתם הגאוגרפית.
אזורי הסיוע : אזורי עדיפות לאומית וירושלים.
קהל היעד \ תנאי סף :
- מחזור המכירות הכולל של מבקש הסיוע (כולל של צד קשור) : 15 מיליון שקלים לפחות.
- מינימום העסקה של עובדים: 15 משרות חדשות.
- הסיוע יתאפשר לחברות שעיסוקן באחד מענפי הכלכלה להלן : תעשייה (סדר C) , תחום המחשוב (סדרJ62 ), מחקר מדעי ופיתוח (M72); כמפורט בנספח ענפי הכלכלה המפורטים בהוראה.
- תקופת ההקמה היא עד 12 חודשים.
- לפחות %60 מהעובדים החדשים במיזם יתגוררו באזורי עדיפות לאומית.
- כל העובדים צריכים להשתכר מעל השכר הממוצע במשק וחלקם פי 1.5 או פי 2.5 מהשכר הממוצע במשק.
המענק : לחברה יינתן סיוע בגין העסקת העובדים החדשים מתוך עלות שכרם של העובדים, ולא יותר מתקרת עלות שכר של 30,000 ש"ח, בהתאם לשיעורים הבאים:
- ב-12 החודשים הראשונים להעסקת העובד מקבלים מענק בשיעור 30%
- מהחודש ה-13 להעסקה ועד תום החודש ה-24 מקבלים מענק בשיעור 20%