אשראי בנקאי

תוכן עניינים

אשראי בנקאי מהווה עדיין חלק הארי במימון עסקים קטנים ובינוניים. המימון הינו בבחינת החמצן שבלעדיו לא יוכל העסק לפעול ולהתפתח באופן עצמי. בבואנו לגייס מימון מהבנקים חשוב שנדע ונבין קודם כל את השיקולים שלהם בהעמדת אשראי. 

 

השיקולים של הבנקים בהעמדת אשראי

  1. אופי הלווה :

בנקים ירצו להלוות את כספם ללקוחות פוטנציאליים שהוכיחו את עצמם בהקמה של מיזמים ו/או בניהול של עסקים מצליחים ובעלי היסטוריה של עמידה בהתחייבויות במלואם ובזמן כלפי בנקים, רשויות ממשלתיות, ספקים, עובדים, לקוחות וכיו"ב. בנקים בודקים לקוחות פוטנציאליים ביו היתר ע"י התרשמות מהעסק הלווה, מאישיותם של המנהלים והבעלים, ניסיונם ועברם הפיננסי באמצעות אינפורמציה שמתקבלת מחברות נתוני אשראי כגון בי.די.אי, דן אנד ברדסטריט ורשויות ממשלתיות. הבנקים ירצו לבדוק שאין לעסק ו/או לבעליו ו/או לעסקים קשורים אורות אדומים כגון חוב בהסדר לאחד הבנקים, מחיקת חובות באחד הבנקים, תיקי הוצל"פ פתוחים, החזרות שיקים והו"ק, ביטול שיקים בתדירות גבוהה, הגבלות, התראות מספקים וכו…

כמו כן, בנקים ירצו לבדוק את הוותק של העסק ובאיזה שלב בחיים שלו הוא נמצא : עסק בהקמה ? עסק צעיר (עד 3 שנים) ? עסק ותיק (מעל 3 שנים) ?

  1. יכולת ההחזר :

בנקאי צריך להיות בטוח שהעסק מייצר מספיק תזרים מזומנים לתשלום החזרי ההלוואה שהוא מבקש. לביצוע בדיקת יכולת ההחזר, הבנקאי יבדוק את המצב הפיננסי הקיים של סך התחייבויות העסק והבעלים למערכת הבנקאית והחוץ בנקאית, הדוחות הכספיים ההיסטוריים והתחזיות של ההכנסות ותזרימי המזומנים וישווה אותם להחזרי ההלוואות הצפויים של העסק.

  1. ההון העצמי :

הבנק בודק את גובה ההשקעה של הבעלים בעסק. הבנק ירצה לדעת אם סכום ההון העצמי של העסק (השקעת בעלים ורווחים מצטברים) הינו בהיקף מספיק. היקף ההון העצמי של העסק חשוב לבנק משתי סיבות. הסיבה הראשונה היא שקיומו של הון עצמי מספיק, נותן כרית בטחון במצבים של ירידה זמנית ביכולת העסק ליצור תזרימי מזומנים. הסיבה השנייה היא שהבנק מעוניין שהבעלים של העסק יהיה מושקע בו בהיקף מספיק כך שבמקרים שבהם העסק יתקל בקשיים, לבעלים תהיה מוטיבציה להיצמד לעסק ולעבוד עם הבנק ביחד להצלתו. אם הבעלים ינטוש את העסק, תהיה לבנק פחות אפשרויות ויתקשה לגבות את ההלוואה שהעמיד לעסק.

  1. הנסיבות : 

כוללות את הסביבה שבה פועל העסק לרבות :

    • מצב הכלכלה – צמיחה, האטה, מיתון, מצב בטחוני,  וכו…
    • מצב הענף \ השוק שבו פועל העסק – תחרות קשה, תחרות בינונית, תחרות מעטה, ענף ריכוזי, ענף מבוזר, מוסר התשלומים בענף, מגמות בענף \ בשוק, שינויי חקיקה ורגולציה וכו…
    • הקשרים של העסק עם לקוחותיו – כמות הלקוחות, לקוחות מהותיים שמהווים מעל 10% ממחזור המכירות, סוגי הלקוחות לפי מאפיינים שונים, שיעור פיזור הלקוחות (גבוהה\נמוך), תנאי האשראי שניתנים ללקוחות, אפן הגבייה של חובות הלקוחות, היקף הגבייה מהלקוחות ושיעור החריגות מתנאי אשראי, הוותק של הלקוחות ושיעור תחלופתם, יכולת העסק לעמוד בחובות אבודים והיקפם וכו…
    • הקשרים של העסק עם הספקים – הספקים העיקריים והאסטרטגיים של העסק ומידת תלות העסק בהם ויכולתו למצוא ספקים תחליפיים במקרה של תקלות באספקה, תנאי האשראי מהספקים וכו… 
  1. הבטחונות :

ברוב המקרים, הבנק יבקש בטחונות מלאים בגין ההלוואה המבוקשת אלא אם כן לעסק היסטוריה מוכחת של עמידה בהתחייבויותיו ותשלומם בזמן. הבנק יבקש בטחונות כמקור משני להחזר ההלוואה במידה והעסק לא יפיק תזרים מזומנים מספיק לכך בנקודת זמן מסוימת בעתיד. הבנק ירצה להבטיח את גביית ההלוואה, ע"י מימוש הבטוחה (הנכסים שמשמשים כבטחונות) במידה והעסק לא יוכל להחזיר אותה.

כיצד מעריך הבנק את הביטחונות שמעמיד העסק לרשותו ? לווים נוטים לחשוב שכנגד כל 1 ₪ שווי נכס, הבנק מוכן להעמיד 1 ₪ הלוואה. אולם לא כך הוא המצב :

    • הבנק יהיה מעוניין רק בסוגי נכסים מסוימים כבטחונות כגון פיקדונות בבנקים, שיקים דחויים, מכונות וציוד, כלי רכב, נדל"ן , מלאי, חשבונות לקוחות וכספים שמגיעים בגין עבודות שבוצעו. נכסים אלה ניתן לממשם במקרה שהעסק לא יוכל לפרוע את ההלוואה מפעילותו השוטפת הרגילה.
    • הבנק יבצע הפחתה לשווי המוערך של הנכסים שמשמשים כבטחונות, שמבוססת על ניסיון העבר במימוש נכסים דומים.
    • במקרה של מכונות וציוד ונדל"ן שישמשו כבטחונות, הבנק ייעזר בצד שלישי – שמאים, שיבצעו עבורו הערכת שווי לנכסים אלה. הבנק יבצע הפחתה לשווי המוערך כדי לקבוע את סכום ההלוואה שיוכל להעמיד. יש לקחת בחשבון שעלויות הערכת השווי של הנכסים יישא בהם מבקש ההלוואה ולא הבנק.
    • במקרים מסוימים הבנק יבצע בדיקת נאותות לחשבונות לקוחות ומלאי של העסק לצורך הערכת שווים האמתי ומידת התאמתם לרשום בדוחות הכספיים שהגיש מבקש ההלוואה לבנק. בדיקה זו נקראת ביקורת שטח שבה הבנק שולח מטעמו מבקר לעסק כדי שיבדוק את ספריו ויבצע בדיקות נוספות אחרות.
    • הבנק ירצה לקבל נתונים על העושר הפיננסי של בעלי העסק דהיינו נכסים אישיים שיוכל להשתמש בהם כבטחונות.
    • חשוב לציין שנושא הבטחונות אינו קריטי בשלב שיקולי העמדת האשראי, ובא לידי ביטוי רק לאחר שהבנק החליט באופן כללי שכל הנושאים הקודמים אכן עברו. 
 

סוגי האשראי הבנקאי 

ישנם סוגים שונים של אשראי בנקאי שמותאם למטרת השימוש בו. ניתן לחלק את סוגי האשראי הבנקאי לפי הפרמטרים העיקריים הבאים:

  1. תקופת האשראי – 
    • אשראי לטווח קצר לתקופה של עד שנה,
    • אשראי לטווח בינוני לתקופה מעל לשנה ועד 5 שנים,
    • אשראי לטווח ארוך לתקופה מעל ל- 5 שנים
  1. סוג הריבית על האשראי –
    • ריבית ניידת בד"כ על בסיס הפרים,
    • ריבית קבועה לא צמודה,
    • ריבית קבועה צמודה (מדד, מט"ח, בסיס הצמדה אחר),
    • ריבית ניידת על בסיס ריבית ה- LIBOR להלוואות צמודות מט"ח או במט"ח.

לריביות הנ"ל מתווספת ריבית נוספת שנקראת תוספת סיכון אשר נקבעת ע"י הבנק בעת העמדת האשראי ע"פי פרמטרים שונים של הלווה כגון הענף שבו פועל העסק, ההיסטוריה הפיננסית והעסקית שלו, הבטחונות שהעמיד וכו…

  1. סוג המטבע ומנגנון ההצמדה של האשראי (ראה גם סוג הריבית על האשראי) –
    • אשראי שקלי לא צמוד,
    • אשראי שקלי צמוד (מדד, מט"ח, בסיס הצמדה אחר),
    • אשראי במט"ח.
  1. אופן החזר האשראי –
    • הלוואות רגילות להחזר בתשלומים תקופתיים, בד"כ חודשיים שווים של קרן (לוח סילוקין רגיל) או של קרן וריבית (לוח סילוקין שפיצר).
    • הלוואות רגילות עם גרייס חלקי שבהם התשלומים התקופתיים מתחילים אחרי תקופת גרייס שבה משלם הלווה רק את הריבית על ההלוואה.
    • הלוואות רגילות עם גרייס מלא שבהם התשלומים התקופתיים מתחילים אחרי תקופת גרייס שבה אין תשלום של קרן וריבית על ההלוואה. תשלומי הקרן והריבית כולל הריבית על תקופת הגרייס מתחילים בסוף תקופת הגרייס.
    • הלוואות להחזר בתשלום אחד של קרן וריבית, בסוף התקופה (הלוואות באלון או בוליט).
    • הלוואות להחזר בתשלום אחד של קרן בסוף התקופה והחזרי ריבית תקופתיים, בד"כ חודשיים (הלוואות באלון או בוליט חלקי).
    • חשבון חוזר דביטורי (חח"ד) – חשבון עו"ש (עובר ושב) עסקי עם מסגרת אשראי העומדת לרשות הלקוח. מסגרת האשראי מאפשרת ללקוח למשוך כספים או לחייב את החשבון בדרך כלשהי ולהיות ביתרה שלילית עד לתקרת מסגרת האשראי. בחשבון מסוג זה קיימת האפשרות לפירעון מוקדם בכל יום – חשבון "חוזר". מסגרת האשראי מתחדשת בכל רבעון.
    • ניכיון שיקים – הבנק רוכש שיק דחוי מהלקוח תמורת תשלום נמוך מהסכום הנקוב בשיק. ההפרש הוא הריבית עבור התקופה מתאריך הניכיון ועד תאריך הפירעון של השיק. המשמעות של אשראי מסוג זה היא העמדת הלוואה בגובה סכום השיק כאשר הריבית עליה משולמת מראש ביום העמדת ההלוואה. העסק שמבצע את הניכיון נשאר חייב לבנק בסכום השיק, התחייבות מותנית עד אשר יגיע זמן פרעונו של השיק ויכובד. ניכיונות שיקים הם בד"כ לתקופה של עד 6 חודשים.

 

תמהיל האשראי הנכון לעסק

תמהיל אשראי נכון, מתאים לצרכי העסק, מתבסס על יעוד האשראי דהיינו מטרת השימוש בו. 

להלן טבלה מסכמת של סוגי האשראי והשימושים המתאימים לכל סוג :

סוג אשראישימוש
אשראי לטווח קצר – עד שנה

·        קוו אשראי – מסגרת משיכת יתר

·        ניכיון שיקים – מסגרת ניכיון

·        הלוואות גישור (באלון \ בוליט)

·        הלוואות רגילות

·        שילוב בין הנ"ל

מימון פעילות שוטפת – הון חוזר
אשראי לטווח בינוני – שנה עד 5 שנים

·        הלוואות רגילות

·        הלוואות רגילות עם תקופת גרייס

·        הלוואות גישור (באלון \ בוליט)

·        שילוב בין הנ"ל

·        מימון רכישת מכונות, ציוד, שיפוץ והתאמת מבנה, כלי רכב, ציוד מכני הנדסי דהיינו תשומות ייצור שאורך תקופת התועלת הכלכלית מהם היא מעל לשנה.

·        פריסת אשראי לזמן קצר וחריגות

·        מימון הון חוזר

אשראי לטווח ארוך – מעל 5 שנים

·        הלוואות רגילות

·        הלוואות רגילות עם תקופת גרייס

·        מימון רכישה \ בניה של נדל"ן מסחרי

·        מימון רכישה \ בניה של נדל"ן למגורים

צרו איתנו קשר

error: תוכן מוגן !