האם יש צורך בתכנית עסקית לאלכ"ר (ארגון ללא כוונת רווח) ?
בדומה לעסק רגיל, אלכ"ר זקוק לתכנון מקיף. אחת המטלות החשובות ביותר של אלכ"ר שנמצא בשלבי הקמה או פיתוח, הינה כתיבת תכנית עסקית. אלכ"רים מכינים לפעמים תכניות עסקיות עפ"י בקשת תורמים, לצורך גיוס תרומות בלבד ובסופו של התהליך הן נערמות על המדף ומעלות אבק ללא כל שימוש בהן. תכנית עסקית אינה מסמך סטטי לשימוש חד פעמי. תוכנית עסקית הינה מסמך דינמי משתנה ומתעדכן עם הזמן כדי לשקף את השינויים בסביבה שבה פועל האלכ"ר והמטרות והיעדים בהתאם. תכנית עסקית הינה כלי חשוב להקמה או לפיתוח האלכ"ר. בהיעדר תכנית עסקית, יתקשה האלכ"ר לגייס מימון; אם זה באמצעות הלוואות, מענקים, תמיכות ותרומות. בנוסף לתפקידה ככלי לגיוס מימון; תכנית עסקית תשמש ככלי תכנון שמייצר תוכניות לעתיד אשר עולות לדיון בישיבות הדירקטוריון לרבות לוחות הזמנים למימושם ומעקב אחר הביצוע בפועל מול התכנון. חשוב לציין שרעיונות מבריקים ככל שיהיו, הם חסרי תועלת בהיעדר תכנית עסקית שתהווה את מפת הדרכים למימושם בעתיד.
מהי התועלת שיפיק אלכ"ר מתכנית עסקית ?
- קביעת מטרות ויעדים ונקודות ציון (Benchmark) לצורך השוואת ביצוע מול תכנון. התכנית
העסקית תשמש כמצפן שלפיו ינווטו המנהלים את האלכ"ר וידאגו שלא יסטה מהמתווה בתכנית העסקית,
- זיהוי בעלי העניין באלכ"ר וחידוד המסר המועבר אליהם. בעלי העניין באלכ"ר כוללים : תורמים, נותני חסות, גורמים תומכים אחרים לרבות ממשלתיים, דירקטוריון, החברה והקהילה – קהל היעד שייהנה משירותי ומוצרי האלכ"ר, ספקים, עובדים, מתנדבים),
- הערכת הישימות וההתכנות של הרעיון להקמה או פיתוח של האלכ"ר,
- הערכת היקף המימון הנדרש וההתכנות לגיוסו ובניית תחזיות פיננסיות בהתאם,
- כלי לגיוס תרומות, תמיכות ומענקים מתורמים וגופים אחרים לרבות ממשלתיים שמראה להם על רצינות הרעיון להקמה או לפיתוח האלכ"ר. עם תכנית עסקית יהיה קל יותר לשכנע תורמים עיקריים חשובים ו/או גופים אחרים לממן את פעילות האלכ"ר. כמו כן במקרים מסוימים הגשת תכנית עסקית הינה תנאי הכרחי של תורמים וגופים אחרים לרבות ממשלתיים, לקבלת תרומות, מענקים ו/או תמיכות.
- הגשת בקשה להלוואה מבנקים וקרנות כאשר האלכ"ר מקיים פעילות עסקית שרווחיה משמשים למימון פעילותו.
- כלי לגיוס דירקטוריון, צוות ניהול בכיר, עובדים ומתנדבים,
- מיצוב האלכ"ר עם מסר ברור,
- זיהוי וניתוח הזדמנויות חדשות,
- זיהוי פגמים אפשריים ברעיון שבבסיסו מוקם האלכ"ר וביצוע התאמות בו או שינויו,
- עמידה במחויבותה של ההנהלה לתת דין וחשבון לבעלי העניין,
להפקת תועלת מרבית; תכנית עסקית תכלול אינפורמציה רלוונטית ומספקת לקהל המשתמשים הפוטנציאלים.
תכנית עסקית של אלכ"ר דומה לזו של עסק רגיל כאשר השוני הוא במשימה, בחזון, בקהל היעד ובאופן שבה נמדדת הצלחה.
הכנת תכנית עסקית הינו תהליך שבאמצעותו אנו עונים על מספר שאלות : (1) לאן אנחנו הולכים ? (2) מה אנחנו מנסים להשיג ? (3) מי ייקח אותנו לשם ? (4) מתי נגיע לשם ? (5) כמה כסף ומשאבים ידרשו כדי שנגיע לשם ?
תהליך הכנת התכנית העסקית לוקח בחשבון את המשימה והחזון של האלכ"ר, תפקיד הדירקטוריון, השפעת הסביבה החיצונית כגון האווירה הקיימת והשפעתה על נגישות תרומות לארגון. תהליך זה לוקח בחשבון גם את השינויים האפשריים בהנחות היסוד שמתייחסות לסביבה שבה הוא פועל. לדוגמא אלכ"רים שצופים תנודות אפשריות בהכנסות יהיו מוכנים יותר למצבים של קשיים בגיוס תרומות עקב האטה כלכלית. האלכ"ר יהיה עם תכנית שהוכנה מראש להתמודד עם הסיכונים העתידיים שעלול להיתקל בהם. כמו כן האלכ"ר יוכל להעריך את הסיכויים לכישלון של מיזם מסוים ולהיות מוכן עם תכנית מגירה.
"תהליך הכנת התכנית העסקית צופה את השינויים הבלתי נמנעים בארגון ומתמקד ביצירת תכנית עסקית מציאותית, מקיפה, ומוטמעת בכל הפונקציות הארגוניות תוך שמירה על המשימה של הארגון."
מה כוללת תכנית עסקית של אלכ"ר ?
המתכונת לעריכת תכניות עסקיות לאלכ"רים משתנה בהתאם לסוג האלכ"ר; אולם קיימים מרכיבים בסיסיים, עיקריים שנמצאים בתכניות העסקיות של כל סוגי האלכ"רים כמפורט להלן :
- תקציר מנהלים,
- מבנה ארגוני,
- מוצרים, תכניות ושירותים,
- תכנית שיווק,
- תכנית תפעול,
- תכנית כח אדם (הנהלה, אנשי מפתח, צוות עובדים),
- תכנית ההשפעה – האמפקט (Impact Plan) : תכנית זו מייחדת אלכ"רים, מבדלת אותם מעסקים רגילים והיא בעלת חשיבות גבוהה באותה מידה של תכנית פיננסית. אלכ"רים שואפים לגרום לשינוי חברתי חיובי כמובן, שיביא לתשואה חברתית על ההשקעה, להבדיל מתשואה כספית על ההשקעה בעסקים רגילים.
- תכנית פיננסית (מקורות הכנסה, תחזיות פיננסיות, פירוט צרכי מימון, תכנית לגיוס מימון – תרומות, תמיכות, מענקים, הלוואות וכו…)
- נספחים