בדיקת התכנות

תוכן עניינים

מה שוודאי הוא שאי ודאות קיימת בכל מהלך שנרצה לעשות בחיים !

מהי בדיקת התכנות ?

בדיקת ההתכנות הינה שלב מקדמי בתהליך התכנון העסקי, לפני שלב הכנת התכנית העסקית שמתבססת עליה. מטרת בדיקת ההתכנות היא בדיקת הישימות והמעשיות של הרעיון העסקי ויכולתו להוות בסיס להקמת עסק או מיזם מצליח. חובה על כל יזם לבצע בדיקת התכנות לרעיון עסקי לפני הכנת תכנית עסקית מבוססת על אותו רעיון. בדיקת ההתכנות הינה תהליך שעשוי לחסוך ליזמים הוצאות מיותרות ובזבוז של משאבים יקרים אילולא נעשה.

 

תפקידה של בדיקת ההתכנות 

תפקידה של בדיקת ההתכנות בתהליך התכנון העסקי שונה מתפקידה של התכנית העסקית. מאידך שניהם (בדיקת ההתכנות והתכנית העסקית) הכרחיים ונחוצים באותה מידה, בתהליך התכנון העסקי. רובנו  נתקלנו במהלך חיינו בצמתי קבלת החלטות חשובות והיינו צריכים לשקול את מהלכנו בכובד ראש ואף להתייעץ עם אנשים בכדי שנוכל לקבל את ההחלטה הנכונה. אותו עיקרון יחול כאשר נעמוד בפני קבלת החלטה לגבי רעיון עסקי (הקמה או פיתוח עסק). בטרם קבלת ההחלטה, נצטרך לעבור תהליך בדיקת התכנות שתוצאתו תהיה אחת מאלה –

  • מימוש הרעיון העסקי,
  • מימוש הרעיון העסקי לאחר ביצוע שינויים והתאמות,
  • דחיית הרעיון העסקי,

בדיקת ההתכנות באה להוריד את רמת אי הודאות לגבי ישימות הרעיון העסקי אולם היא אינה מסירה אותה לחלוטין. על כן בדיקת ההתכנות מספקת ליזם רמה סבירה של ביטחון לגבי מידת ישימות ומעשיות הרעיון ואם הוא בר ביצוע. בדיקת ההתכנות כוללת מספר בדיקות כמפורט בהמשך. חשוב ציין שרשימת הבדיקות אינה סגורה ויתכן שלא נצטרך את כולם בבדיקה במקרים מסוימים ו/או שנצטרך בדיקות נוספות שאינן מפורטות מטה. ככל שמדובר ברעיון עסקי של מוצר ו/או שוק חדש כגון סטרט-אפ טכנולוגי אזי יש לעשות יותר בדיקות מבחינת היקף ועומק. לעומת זאת כשמדובר ברעיון עסקי של מוצר ו/או שוק עם טכנולוגיה ורגולציה ידועים ופשוטים כגון בעסקים קטנים ובינוניים אזי יהיו פחות בדיקות ורוב המאמץ יתרכז בבדיקות הכדאיות הכלכלית של הרעיון העסקי.

 

הבדיקות והפעולות העיקריות בבדיקת ההתכנות

  1. בדיקת התכנות עמידה בהוראות חוק ורגולציה,
  2. בדיקת התכנות טכנולוגית,
  3. בדיקת התכנות ארגונית לרבות הערכת הכישורים של היזם וצוות הניהול ומידת התאמתם לרעיון העסקי,
  4. בדיקת התכנות תפעולית לרבות בדיקת קיומם של מספיק משאבים כגון מבנים, ציוד, ידע, קשרים עסקיים ויכולת גיוס כח אדם מתאים,
  5. בדיקת התכנות המוצר \ השירות לרבות בדיקת נחשקות המוצר \ השירות ומידת העניין של הלקוחות הפוטנציאליים במוצר,
  6. בדיקת התכנות שוק \ ענף היעד לרבות בדיקת קיומה של כמות מספקת של לקוחות פוטנציאליים שמוכנים להוציא סכום כסף עבור מוצר \ שירות, כך שיהיו מספיק הכנסות ממכירות לכיסוי ההוצאות של העסק ולהשאיר רווח ליזם. הבדיקה תכלול גם בדיקה למידת האטרקטיביות של שוק היעד, תזמון הכניסה לשוק וזיהוי נישה בשוק,
  7. בדיקת ההתכנות הפיננסית – בדיקת הכדאיות הכלכלית של הרעיון העסקי,
  8. קבלת החלטת GO או NOGO ומעבר לשלב הכנת התכנית העסקית.
חשוב לציין שהבדיקות הנ"ל נעשות ע"י מגוון מומחים נותני שירותים בתחומים שונים לרבות בתחומי : הרגולציה, הקניין הרוחני, הטכנולוגיה, סקירה וניתוח השווקים, בנוסף לכלכלנים שאחראים על תחום הניתוח הכלכלי פיננסי. לכן זהו תהליך של איסוף מידע ממספר מקורות וקיבוצו בדוח אחד של בדיקת התכנות.

צרו איתנו קשר

error: תוכן מוגן !