מהי תכנית עסקית ?
תכנית עסקית הינה מסמך כתוב שמתאר ומנתח את העסק או הרעיון עסקי של היזם ובנוסף מספק תחזיות מפורטות לעתיד.
תכנית עסקית כוללת בין היתר תיאור העסק ונכסיו המוחשיים והבלתי מוחשיים, תיאור צוות הניהול וכח האדם, תיאור המוצרים ו/או השירותים, נתונים פיננסיים להקמה או הרחבה של עסק לרבות ההיקף הכספי של ההשקעה והמימון הנדרשים, ניתוח דוחות כספיים, ניתוח אסטרטגי לעסק והסביבה העסקית החיצונית שבה הוא פועל, ניתוח שוק, ניתוח סיכונים, אסטרטגיה עסקית ושיווקית, תחזיות כספיות לעתיד לרבות צפי החזר ההשקעה והמימון.
כתיבת תכנית עסקית דורשת זמן, מאמץ ומשאבים; אולם התועלת שיקבל בעל העסק או היזם ממנה עולה בעשרות מונים על ההשקעה בכתיבתה. חשוב להבין שאם לא נעצור ונקח פסק זמן כדי להשחיז את הגרזן, ייקח לנו יותר זמן לחתוך את העץ. כך גם בעסקים; אם לא נשקיע זמן בתכנון, דהיינו כתיבת תכנית עסקית, ייקח לנו יותר זמן ומשאבים ביישום הרעיון העסקי. תוכנית עסקית תעזור ליזם או מנהל העסק להביט קדימה ולהתכונן לעתיד, להקצות נכון משאבים, להתמקד בנושאים החשובים, להתכונן לאיומים ולנצל הזדמנויות.
האם תכנית עסקית מבטיחה הצלחה עסקית ?
תכנית עסקית אינה פתרון קסם, אולם היא פתרון שעובד ונותן תוצאות במידה והיא מיושמת בצורה נכונה. תהליך כתיבתה של תכנית עסקית מאלץ את היזם או מנהל העסק לעצור ולהתחיל לחשוב על המהלך העסקי שבכוונתו לנקוט. תהליך זה מניע אותו לשאול שאלות ולנסות לתת להן תשובות. שתי שאלות עיקריות יצטרך היזם לתת להן תשובות :
- איך יראה העסק בעתיד ?
- כיצד יגרום לעתיד לקרות ?
תכנית עסקית כוללת את המהלכים והפעולות הנדרשות בכדי להשיג את המטרות והיעדים. לדוגמא :
- תכנית עסקית כוללת לימוד וניתוח : השוק , הלקוחות והתחרות ובכך נוכל לזהות את ההזדמנויות והאיומים שצפויים להתקל בהם,
- תכנית עסקית תאפשר הסתכלות ריאלית אמיתית על המיזם או העסק הקיים ובכך נוכל לללמוד ולנתח בצורה אובייקטיביות את היכולות והמשאבים אשר נמצאים ברשותנו, החוזקות והחולשות והיתרונות האמיתיים שלנו,
- הדוחות הכספיים והתחזיות הכספיות למספר שנים קדימה בעתיד יאפשרו לנו לדעת : איפה העסק עומד היום, לאיפה הוא צפוי להגיע בעתיד, מהם הסיכויים לכך, מהם התרחישים והסיכונים האפשריים בעתיד על סמך הנתונים הקיימים בידנו היום,
- תכנית עסקית מכינה אותנו לעתיד בלתי ידוע ולכן היא כוללת אסטרטגיות עסקיות ותכניות מגירה עם אסטרטגיות אלטרנטיביות לתרחישים אפשריים ובכך נעלה את סיכויי ההצלחה של העסק.
תכנית עסקית לאחר מחשבה ותכנון מעמיקים, שנבנתה נכון הינה גורם חשוב בהצלחה ארוכת טווח לכל עסק. במידה ואתה מתחיל עסק , קונה עסק קיים , או מפתח ומרחיב עסק קיים; תצטרך בכל מקרה תכנית עסקית.
מה אמרו אנשי עסקים וחכמים על תכנית ותכנון עסקי בכלל ?
ווארן באפט : אידיוט עם תכנית יוכל לנצח חכם ללא תכנית !
אנטוואן דה סינט : מטרה ללא תוכנית היא לא יותר מאשר משאלה !
מי משתמש בתכנית עסקית ?
לפני שמתחילים בכתיבת תכנית עסקית, חשוב לדעת למה היא מיועדת ומי בעיקר צפוי לקרוא אותה ולהשתמש בה. דהיינו יש להכיר את קהל היעד שמיועדת עבורו התכנית העסקית והשימושים הצפויים בה ובכך נוכל להציג את התכנית העסקית בהתאם, כך שהקורא יקבל הבנה ברורה לעסק ויוכל לקבל החלטות בהתבסס עליה. התכנית העסקית תספק ערך ותועלת למגוון של משתמשים שעל בסיסה יקבלו החלטות וביניהם:
- משתמשים פנימיים – התכנית העסקית עשויה לשמש את היזם, בעל העסק, המנהלים וצוות העובדים לצורך בדיקת התכנות או כדאיות הרעיון העסקי, סיכויי הצלחתו והדרך ליישומו. בנוסף לכך התכנית העסקית עשויה לשמש להתייעלות והבראת העסק, פיתוחו והרחבת פעילותו, מעקב אחר הפעילות השוטפת ועמידה ביעדים וכו…
- משתמשים חיצוניים –
- גופי המימון לרבות בנקים, גופים חוץ בנקאיים, קרנות סיוע לעסקים ממשלתיות וחברתיות, קרנות הון סיכון, ומשקיעים אחרים, דורשים תכנית עסקית לפני שיוכלו לדון בבקשתו של היזם או בעל העסק לגיוס מימון וזה לא משנה אם זה עסק קטן, בינוני או גדול.
- משרדי ממשלה יבקשו גם תכנית עסקית כדי שיוכלו לדון בבקשות למענקים ו/או הקלות מס כגון מענקים לחברות הזנק (סטרטאפים) למיניהם מענקים להשקעות הון לסוגיהם בתעשייה, מענקים לעידוד העסקת עובדים, מענקים לתיירות, הקלות מס לבניית מבנים להשכרה וכו…
- בהמשך לנ"ל; גם רשות מקרקעי ישראל תבקש תכנית עסקית מחברות שחוכרות מגרשים באזורי תעשייה כדי לדון בבקשתם להקצאת המגרש.
- חברות נדל"ן יזמיות שמשכירות נכסים עסקיים לטווח בינוני או ארוך, מבקשות במקרים מסוימים תכנית עסקית מהשוכר לפני שמשכירים את הנכס. החברות המשכירות משתמשות בתכנית העסקית כדי ללמוד את העסק של השוכר, להעריך את : סיכויי הצלחתו, את סכום דמי השכירות שניתן לדרוש ואת יכולתו לעמוד בהתחייבויותיו כלפיהם בעתיד.
חשוב להבין שתכנית עסקית תראה למשתמשים בה את מידת המחשבה שהושקעה והבדיקות והניתוחים שנעשו במהלך כתיבתה ובנוסף את מידת הבנתו של היזם לרעיון העסקי, לאתגרים הקריטיים והאסטרטגיים שעומדים בפניו, המהלכים שינקטו כדי להתמודד איתם וסיכויי ההצלחה שלו.
ולכן תכנית עסקית שהושקעה בה מחשבה מעמיקה במהלך כתיבתה שמראה על סיכויי הצלחה טובים לרעיון העסקי ועקביות ביישומה תסייע רבות בגיוס מימון לרעיון העסקי. כאמור, תדרש השקעה בזמן ומשאבים לצורך כתיבתה, אולם סיכויי ההצלחה של הרעיון העסקי יהיו גבוהים יותר.
תכנית עסקית תשמש את היזם לצורך שכנוע מלווים ו/או משקיעים פוטנציאליים בהעמדת מימון לרעיון העסקי ע"י מתן תשובות והבהרות לשאלותיהם. עם זאת חשוב לציין שתפקידה של התכנית העסקית אינו מסתכם בכך. תכנית עסקית תשמש גם את היזם וצוותו; הם ילמדו את : היקף ההשקעה והמימון הנדרשים, לו"ז יישום הרעיון העסקי וחלוקת המשימות בין המחלקות והעובדים, צפי ההכנסות וההוצאות והרווחים, צפי תזרים המזומנים, חוזקות וחולשות הרעיון העסקי , האיומים וההזדמנויות בסביבה שבה העסק צפוי לפעול ולבסוף יוכלו ללמוד את סיכויי ההצלחה הריאליים של הרעיון העסקי.
מהם היתרונות של תכנית עסקית ?
תכנית עסקית תאפשר ליזם לקבל החלטה אם להמשיך או לעצור ביישום הרעיון העסקי דהיינו תהווה בדיקת התכנות מפורטת ומעמיקה לרעיון העסקי אף אם נעשתה לפני כן בדיקת התכנות.
היזם חייב להשתכנע קודם כל בהתכנותו של הרעיון העסקי לפני שהוא מנסה לשכנע שותפים, משקיעים, מלווים ואחרים. ולכן הכנת התכנית העסקית תשרת שתי מטרות :
- תכנית עסקית תספק תשובות לכל השאלות שישאלו ע"י היזם, המנהל וצוותו,
- תכנית עסקית תספק תשובות לכל השאלות שמלווים ומשקיעים פוטנציאליים ישאלו,
פועל יוצא הוא, שהתכנית העסקית תחזק את בטחונו העצמי של היזם לגבי התכנותו של הרעיון העסקי וסיכויי הצלחתו. היזם יוכל להציג את התכנית העסקית בפני משתמשים חיצוניים כגון בנקים, משקיעים וגופים אחרים, תוך הפגנת בקיאות ויכולת לתת תשובות מספקות ומשכנעות להשקעה ברעיון העסקי.
תכנית עסקית שתראה פגמים בקונספט העסקי המוצע תאפשר ליזם לשנותו ולהתאימו לפני יישומו ובמקרים מסוימים לזנוח אותו ובכך להימנע מכשלון והפסדים עתידיים.
בסביבה עסקית דינמית משתנה שקצב השינויים בה מואצים בשנים האחרונות לאור השינויים הטכנולוגיים הרבים; תכנית עסקית אינה כלי לחיזוי העתיד למרות שהיא כוללת תחזיות לעתיד. ולכן היא תכלול בנוסף, ניתוחי רגישות ותרחישים אפשריים לעתיד שמראים את מידת ההשפעה של שינויים אפשריים בהנחות של התכנית על התחזיות לעתיד של : המכירות, הרווחיות, תזרים המזומנים וכו… ובמקרים מסוימים יתווספו תכניות מגירה ואסטרטגיות להתמודדות עם שינויים אלה. עם זאת, קל יותר לבנות תחזיות לעתיד עבור עסקים קיימים ורעיונות עסקיים שמתייחסים לענפים ותעשיות מסורתיות או טכנולוגיות ידועות, מאחר וקיימים נתונים היסטוריים בעסק או בעסקים דומים בשוק שמהווים בסיס טוב לבניית תחזיות אלה וזאת בהשוואה לקושי הרב בבניית תחזיות לעסקים חדשים עם טכנולוגיות חדשות או קונספט חדש שטרם נראו כמותם בשוק.
הקמת עסק חדש לרבות סטרטאפ או פיתוח עסק קיים הינו מעין הימור בכספי היזם, המשקיעים והבנקים המלווים. במידה ויהיו ההערכות והציפיות של היזם נכונות ויתממשו בפועל, המיזם יצליח והרווחים ממנו יחזירו את ההשקעה וההלוואות שנתקבלו וכולם יהיו מרוצים. במידה ויהיו ההערכות והציפיות מוטעות והמיזם ייכשל; היזם, המשקיעים והמלווים יפסידו כסף, אם כי המלווים יהיו מוגנים ע"י בטחונות שיממשו אותם במצב של חדלות פרעון.
כתיבת תכנית עסקית תסייע בהפחתת הסיכונים של המיזם והעלאת הסיכויים להצלחתו. חשוב לדעת שרוב המיזמים החדשים אינם מחזיקים מעמד לאחר שנתיים עד חמש שנים והם נסגרים. חלק גדול מהם הוקמו ללא תכנון מקדמי וללא תכנית עסקית. האם זה צירוף מקרים ? התשובה היא לא ובודאי שקיים קשר בין כתיבת תכנית עסקית להצלחת העסק. לכן כתיבת תכנית עסקית תעלה את סיכויי ההצלחה של המיזם.
תכנית עסקית תהווה נקודת ציון שתאפשר השוואת תכנון מול ביצוע ומעקב אחר השגת המטרות והיעדים. בעלי עסקים רבים משקיעים שעות רבות בכיבוי שריפות מכיוון שהם פשוט לא יודעים לתכנן קדימה. תכנית עסקית תאפשר לחזות בעיות ותקלות אפשריות ותפרט את המהלכים שינקטו והאמצעים שישמשו לצורך התמודדות איתם לפני שיגרמו נזק רציני לעסק.
חשוב לציין שבעיות מסויימות עלולות להיות הזדמנויות שיביאו לביצוע התאמות בתכנית העסקית ואילו בעיות אחרות הן בעצם גורמים מסיחים ומפריעים ולכן הצמדותנו לתכנית העסקית במצב כזה תאפשר לנו להיות ממוקדים ותהווה מעין מגן כנגד גורמים אלה.
תכנית עסקית תספק מתווה ברור לעתיד ותהפוך את תהליך קבלת ההחלטות בעסק קל יותר. היא תאפשר יישום גישת תכנון שיטתית שבאמצעותה ניתן לעשות טעויות על הנייר לפני שעושים טעויות בשטח אשר עלולות להיות יקרות והרות גורל. תכנית עסקית תאפשר זיהוי תקלות מוקדם והתמודדות נכונה ומהירה איתם. לדוגמא אם תכננו שהעסק יגיע לנקודת איזון (הכנסות מכסות את כל ההוצאות) תוך שלושה חודשים ואנו נמצאים בחודש השישי ועדיין לא גירדנו את תחתית נקודת האיזון ונמצאים בהפסדים אזי ברור לנו שיש בעיה ונוכל לבדוק ולזהות את מקור הבעיה ע"י השוואת תכנון מול ביצוע ולמצוא דרכים להתמודד איתה מהר.
לסיכום : תכנית עסקית תכין את העסק טוב יותר לתרחישים אפשריים בעתיד עם יכולת התאמה והסתגלות מהירים לשינויים אלה. מחקרים שנעשו בנושא הראו באופן עקבי שארגונים עם מערך תכנון עסקי חזק עוקפים בביצועיהם ארגונים שאין להם מערך כזה.
סוגי תכניות עסקיות
תכניות עסקיות משמשות את כל סוגי העסקים והארגונים לרבות ארגונים ללא מטרת רווח ועסקים חברתיים כאשר קיים הבדל במבנה התכניות ובתוכנם הואיל והמטרות שלשמן הן נכתבות שונות. ניתן לסווג את התכניות העסקיות כמפורט להלן :
- תכנית עסקית לעסק רגיל בענפי המסחר, השירותים, התעשייה והחקלאות,
- תכנית עסקית למיזם טכנולוגי – סטרטאפ,
- תכנית עסקית לארגון ללא כוונת רווח,
- תכנית עסקית לעסק חברתי,
- תכנית התיעלות \ הבראה,
- תכנית עסקית להערכת שווי עסק,
המשתמשים העיקריים בתכנית העסקית
- היזמים, הצוות הניהולי והעובדים,
- המלווים,
- המשקיעים,
- רשויות ומשרדי הממשלה בנושאי גיוס מענקים, תמיכות והקצאת קרקעות לתעשייה,
מרכיבים עיקריים בתכנית העסקית
- מודל עסקי,
- אסטרטגיה עסקית,
- אסטרטגיה שיווקית,
- יצור וטכנולוגיה,
- תפעול, מבנה ארגוני, ניהול וכח אדם,
- פיננסים ומימון,
- תהליכים עסקיים ובקרה,
- נושאים קריטיים אחרים כגון ניהול סיכונים,
מבנה הפרקים בתכנית העסקית
- תקציר מנהלים,
- תוכן עניינים,
- תיאור כללי לעסק \ הרעיון העסקי,
- תיאור הטכנולוגיה שעליה מתבסס הרעיון העסקי (מיזמים טכנולוגיים)
- תיאור המוצרים \ השירותים,
- ניתוח שוק,
- אסטרטגיה עסקית ושיווקית,
- מבנה ארגוני, ניהול ותכנית לגיוס כח אדם,
- תכנית יצור ותפעול,
- תכנית פיננסית,
- נספחים – מסמכים נלווים